20 Şubat 2012 Pazartesi

İŞİMİZ GÜCÜMÜZ MEME


Deniz bey 1 şubat itibariyle daha fazla beklememeye karar verdi ve 34,5 haftalıkken acil sezeryanla dünyaya geldi. uzun zamandır bloga yazmamamın sebebi bu. zaman yok... anneliğe adaptasyon sürecindeyim. deniz beyde dünyaya yeni yeni alışan prematüre bir bebek. hastane süreci allahtan uzun sürmedi de doğumundan sonra yalnızca 1 hafta ayrı kaldık. şimdi habire koklaşıyoruz:) arada canımı sıkan şeylerde oluyor, uğraşıp çözüm bulamadıklarım da maalesef...

Bu ne meme merakıdır bilmem, bebeğe bu kadar mazleme almadık, yok göğüs kalkanı, yok süt pompası, triley, göğüs kremi, göğüs pedi ufff. insan kendi uzuvlarından nefret edermi ben o haldeyim ne yazıkki.

Bebiş doğdu doğalı süte takık vaziyetteyim. her anne gibi bende oğluşuma anne sütü vermek niyetindeyim ancak başından beri konuyla ilgili sıkıntı yaşıyoruz. sezeryandan kaynaklımı bilmiyorum ama süt bitti bitiyor. elimden geldiği kadar sağıp kaynakları canlı tutmaya çalışıyorum, anne sütü yetmediği yerde mama ile takviye ediyorum. ama canım sıkılıyo süt debisinin giderek azalmasına:(

anne sütünü artıran yöntemler bilenler varsa tecrübelerinizi bekliyorum. moral dicek bazı arkadaşlar, yeşil sebze dicekler, su dicekler. ama inanın su içmekten deve gibi oldum 4-4,5 lt su tüketiyorum günde. 3 haftadır sırf yeşil sebze tüketiyorum. artık canım yemek bile yemek istemiyor. başka işe yarayan fikri olursa acilen bekliyorum. kaynaklar kurumadan süt miktarını artırmam gerekiyoooo...

15 yorum:

  1. hayırlı olsun canım,allah analı babalı sağlıklı sıhhatli beraber geçireceğiniz nice yıllar nasip etsin.kokla benim yerime de mis kokulu beyfendiyi.sen aslında yazmışsın anne sütünü arttıracak şeyleri 1-moral 2-su bundan sonra benim uyguladığım yöntem sabah rezene çayı içmek akşamda ısırgan çayı içmekti belki sende de faydası olur.sakın portakal suyu içiyim deme zaten erkek çocuk gazlı olur bolbol uğraşırsın sonra.birde bebek seni emdikten sonra uyuya kalır şimdilerde zorla uyandır ve devam etmesini sağla.inatla uyuyosa ozaman hiç üşenmeden sağ göğsünü.gece özellikle sağ çünkü daha çok uyuabildiğin için (tabi gündüz saatlerine kıyasla yoksa ki uyku falan ne gezer şimdilerde )daha fazla sütün olur.ve oğluşun seni emerken eliyle sana temas etmesini sağla artacaktır ;)hadi sana kolay gelsin...

    YanıtlaSil
  2. arkadaşım ben sürekli elma suyu sıkıp içiyordum inanılmaz süt yaptı bende 1,5 yaşına kadarda emzirdim bir dene derim:hayırlı uğurlu olsun bu arada:)

    YanıtlaSil
  3. Nurancım maşallah, gözün aydın :)) Ne tatlı yavrum. Kardeşimin bebeği 35 haftalık doğdu. Nasıl minnaktı anlatamam. Parmakları kürdan kürdan. Şimdi 5 aylık tosuncuk oldu. Nasıl hızla büyüyecek bak gör :)

    Süt için on numara tavsiyem ısırgan otu. Çeşme gibi süt yapar. Aktardan ısırgan otu alıp cezvede 1 tutam 3-4 dk kaynat. Soğuyunca günde iki bardak olacak biçimde iç. Sütünün miktarının değiştiği göreceksin. Birebir çözüm.

    Eczanelerde satılan süt yapan granül tozlarda var ama doğal olmadıklarını düşünüyorum ben. Marketlerde satılan malt içecekleri de iyi bir çözüm oluyor ilerleyen günlerde.

    Allaha emanet ol Nurancım.

    YanıtlaSil
  4. kızlar sormayın bu minik adamda kaşık kadar. boyumuz uzun ama minnacık bişeyiz. prematüre olduğu için emme refleksi falan tam gelişmemiş. o yüzden meme yerine biberon kullanıyoruz. ben de sağıp biberonla anne sütü depiyorum bebişin ağzına. ama bebek emmeyince süt pompaları falan yeterli olmuyo. meme emmeye zorlayıncada aç aç uyuyo. biraz büyüyünce meme denemeleri yapcaz bakalım. bide sarılığımız var yenidoğan sarılığı o da bebeklerde halsizlik yapıyomuş, geçmesi için bolca yemek yemesi gerekiyo. dolayısıyla emzirme denemesini sarılık geçinceye saklıyoruz.

    sütün kaynağını kesmeden bi o döneme ulaşabilsek:)

    YanıtlaSil
  5. canımcımhayırlı olsun, Allah analı babalı büyütsün..bizim de nerdeyse 2 ay oalcka ALlahın izniyle, aynı şeyleri bende yaşıyorum...ben süt için tüm diğer arkadşalaırn yazdığı gibi su, rezene, ısırgan otunu tavisye ederim. bir de bir çok kişiden duyduğum, ve uyguladığım incir suyu...8-9 adet kuru inciri yarım litre suda 15 dakika kaynat ve bu suyu iç, günde 1 kez yap ve en fazla 1 hafta yap...ben hergün hergün yapmadım ara ara yapıyorum, işe yarıyor...bir de herkesin dediği gibi bebeğinin emmesi de artırıyor sütü, zorla da olsa memelerin acısa da mutlaka ver bebeğine...bir de doktorun dediği bir kaç şey daha yazayım sana, malt içeçekleri var, fayrous mesela ben çok aradım bulamaıdm aam bazılarına bebe mağazalarında ratslayabilrisin, bu d aartırıyormuş..bir de motilium va rya normalde bağırsak hareketlerini artırna bir ilaçtır ama doktorum bunund asütü artırdığını söyledi...denemedim sor ve ona göre dene derim...
    ama canını hiiç sıkma, moral en önemlisi sanırım bu süreçte...

    YanıtlaSil
  6. Allah analı babalı büyütsün inşallah, hayırlı sağlıklı evlat olur inşallah.

    http://rehnuma.blogcu.com/anne-sutunu-arttiran-ve-azaltan-besinler/2458908

    YanıtlaSil
  7. Kuzum Allah analı babalı büyütsün. Güzel günleriniz olsun birlikte. Ne kadar da tatlı bişimiş oooo! :) Tam yemelik.

    Aşırı su tüketmek sütün kalitesini bozar demişti bana hastanedeki emzirme hemşiresi.
    Sıvıları dengeli almalısın. Süt, yoğurt, çorba, taze sıkılmış meyve suları, süt, komposto vb. dengede olduğu zaman kaliteli olurmuş ve doyurucu özelliği artarmış. Sakın sadece su tüketeyim deme demişti.

    Bir de süt yapar mı bilmem ama çevremdekiler öyle olduğunu söylüyor. Ben emzirme döneminde aşırı şekilde tahin pekmez yedim. Benim kiloda da bebekte de işe yaradı sanırım. :)

    Ayva ve armutun da sütü arttırdığı söyleniyor. Aman ne çok şey varmış!
    Güle güle büyüt bebeğini canım.

    YanıtlaSil
  8. İki saat yorum yazdım. Göndereyim derken noldu bilemiyorum. Yok ortada! :)
    Kısaca özet geçiyorum. :)
    Suyu aşırı tüketmemen gerekirmiş. Bana hastanedeki emzirme hemşiresi öyle demişti. Tüm sıvı oranları dengede olacakmış ki süt kaliteli olsun. Su, süt, yoğurt, çorba, komposto, taze meyve suları vb. hepsi dengede olacak.
    Ben tahin pekmezi abartmıştım emzirirken. Bikaç yerde de gördüm. Çevremdekiler de onaylıyor. Arttırıyormuş. Kilonu da arttırıyor tabii. :)
    Ayva ve armutu önerenler de var.
    Sütüm gelmiyo, azalıyo diye de kasma kendini. Bir süre sonra nasıl gelir, şaşarsın. :)
    Allah analı babalı büyütsün. Güzel günlerini görün kuzunuzun.

    YanıtlaSil
  9. Aayyy hayırlı olsun.Deniz beyimiz çok tatlıymış maşallah.Rabbim hayırlı ömür yazsın ona.Allah analı babalı büyütmenizi nasip etsin..
    Benimde bayadır aklımdaydın nerelerde doğum mu yaptı acaba diyordum :)

    YanıtlaSil
  10. 41kere maşallahh :x aramıza hoşgeldin yakışıklı :)) rabbim seni anne babana bagıslasın saglıklı ömürler versin inşallh.nuranım gözünüz aydın.
    canım benim sarılıgın en etkili lacı anne sütü sık sık emzirmelisin .emmiyorsa sagarak ver sütün kesilmesin bol sıvı tüket, kayısı suyu bol tüket canım.bebişe kendine dikkat et sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. merhaba Allah analı babalı büyütsün
    bende 34 haftalıkken acil sezaryenle doğum yaptım benim bebişte anne sütünü biberondan aldı halende almaya devam ediyor 17 aylık oldu doktorlar makinayla sütün kesileceğini söylemişlerdi ama ben yılmadım ilk zamanlarda 3 saatte bir mutlaka sağdım öyle moralimi boznuşlardıki sütün fazlasını derin dondurucuda sakladım ama gerek kalmadı onlara hepsini çöpe attık :) bu işin sırrı istikrarlı bir şekilde bıkmadan yılmadan sütünü sağmak
    hanife

    YanıtlaSil
  12. Nurancım canım Allah bagıslasın rabbım analı babalı buyutsun canım.Annelık zor bır gorev :) tum bu asamaları anneler gecırdık canım teleslanma sezeryandan dolayı sadece sutun az su an ama cogalacaktır canım sen buna ınan onceklıkle.
    Su gunlerınden en cok dıkkat etmen gereken kendının gazlı ıceceklerden uzak durman ve cok soguk yıyecek yememen ve ıcecek ıcmemen.Oglusun henuz cok kucuk oldugu ıcın senın rezene cayı ıcmen sımdılık sutunle ogluna gececek ve onun gazını rahatlatacaktır.Rezene cayı bunun ıcın anneye onerılıyor.Ama eczanelerde mılupa ve humanonun sut cayları var ben humanonunkını daha cok begendım ve yakın zamana kadarda duzenlı kullandım canım.Doktorlar emzırmeyı bırakana kadar mutlaka ıcılmesını onerıyor.Sen bunun dısında ne yapabılırsın dersek.Eczanede satılan malt ıcecekler sutu cogaltıyor.Ozellıkle bulgur,yeşıl mercımek sut ıcın cok guzel yıyecekler.Kavurga denılen bır sey var (asurelık bugday ve menengıcın kavurulmasıyla yapılıyor ver adresını sana menengıc yollayayım ben de var bıraz :))Beslenmenı dıyet yapıyormussun gıbı duzenlı yapmalısın.ogun atlama.Hala sabah kahvaltısında tahın-pekmez yıyorum sut ıcın.Tahın helvası yıne sut yapan baska bır besın.Emzırdıgın surece bunlardan kılo almazsın canım.Bazı yoresel tarhanalar yıne sut yapan baska bır besın.Maydonozdan uzak durmalısın sutu azaltıyor.ozellıkle bu ara sakatat yeme canım.

    YanıtlaSil
  13. nuraaanım allah analı babalı büyütsün
    çok tatlı oğlun maşallah

    YanıtlaSil
  14. allah analı babalı büyütsün maşallah

    YanıtlaSil
  15. Merhabalar..bende yeni dogum yaptim ve benzer sorunlari yasadim suan hersey yolunda sukur.herkes yazmis zaten neler yenmesi gerektigini ama bana gore hepsinden onde gelen bisey var o da gece emzirmek yani iki saatte bir emzirmek.gece emziren annenin sutu olur.

    YanıtlaSil