Amigurumi

Amigurumiye başlarken bir miktar tığ işi terimi bilmekte fayda var, en sık kullanılan teknikleri burada kısaca özetlemeye çalıştım.

* Zincir (ch-chain)





* İlmek kaydırma (sl st- slip stitch)




* Sık iğne (sc-single crochet)




* Tekli tırabzan (hdc-half double crochet)




* İkili tırabzan





* Üçlü tırabzan




* Mısır patlağı (pop corn)


* Çim örgüsü (loop stitch)




* Tırtık (picot stitch)


* Ters sık iğne (reverse sc)





Amigurumi şemalarını okurken BLO yada FLO terimleri sıkça karşımıza çıkar. BLO (Back Loop Only) yani sadece ilmeğin arka dişlerini örmek gerektiğini anlatır. FLO (Front Loop Only) ise ilmeğin sadece ön dişini kullanmamız gerektiğini… Aşağıdaki resimlerde iki dişten oluşan ilmeğin ön ve arka dişlerini rahatça görebilirsiniz. İlk resim FLO, ikinci resim BLO terimini anlatmaktadır.





Bunları öğrendikten sonra artırma ve eksiltmenin nasıl yapılacağını bilmemiz gerekir. Artırma aynı ilmeğe iki ilmek örmek demektir. Artırma işin zevkli ve kolay kısmıdır






Gelelim ne şekilde eksiltme yapacağımıza…
Eksiltmeleri 2 türlü yapabiliriz, bi tanesinde bastıra bastıra ben burada eksiltme yaptım bakın kocaman deliği bile var dersiniz, ikinci türde yani gizli eksiltme (invisible decrease) olayında ise o sırada eksiltme yaptığınızı kimsenin ruhu duymaz. Ben iki yolunu da resimlerle anlatıyorum, ama tavsiyem mutlaka inv. dec. Şeklinde eksiltme yapmanız yönünde olacaktır ki, ördüğünüz oyuncak bişeye benzesin :)

Normal eksiltme (2 sc dec tog-decrease)




Gizli-görünmeyen eksiltme (inv. dec- invisible decrease)





Amigurumi de genelde yuvarlak parçalar kullanılır. Bu yuvarlak parçalara başlarken de bilinen iki teknik var. Bir tanesi 3-4 zincir çekip kapatarak bir halka oluşturmak ve bu halkanın içine 6 tane sık iğne yapmak. Ancak bu tip örgüde halkanın ortasında kocaman ve çirkin bir delik oluşacaktır.

İkinci yol ise sihirli halka denen, başta zor gelse de kolayca öğrenilen ve hiç sorun yaşamayacağınız ve halkanın ortasındaki deliği tam olarak kapatabildiğiniz yöntem. Aşağıdaki resimde nasıl yapıldığını anlayabilirsiniz. Grafik gösterimin en altındaki resimde aşağı sarkan ipi kuvvetlice çektiğinizde orta kısımdaki halka giderek küçülüp kaybolacaktır.




Sihirli halka ve diğer şekilde başlanmış iki örneğin arasındaki farkı görüyor musunuz? Soldaki parça ilk yolla örülmüş, sağdakinde ise sihirli halka kullanılmış. ..



Örgüleri doldurduktan sonra kapatırken de delik oluşmamasına dikkat etmemiz gerekiyor. Aşağıdaki resimlerde bu işlemin adım adım nasıl yapıldığını görebilirsiniz.








Spiral haline ya da sıralı çalışmada bilinmesi gerekenlerden, genelde ben spiral örgüyü tercih ediyorum. Neden diye soracak olursanız, yine sıralarla çalışma esnasında ilmek kaydırmayla birleştirip zincir çektiğimiz ve üst sıraya geçtiğimiz kısımlar delik delik görünüyor, görüntüsünden hiç hoşlanmıyorum.




Üst sıradaki görüntü sıralı örgü, alt sıradaki ise spiral örgü. Şemalarda hangisini önerdiğine dikkat edin:)
Örgünün ters ve düz tarafı da bazen karışabilir, özellikle yeni başlayanlar için. Düz tarafı dışarıda kalacak ve görünecek olan kısımdır. Ters tarafı ise dolgu maddesi ile (silikon, elyaf, pamuk, yün) temas eden kısımdır. Örgünün düz tarafı örerken size doğru durur.




Üstteki resim düz tarafı, alttaki resim ise ters tarafı göstermektedir.

Pek tabi ki örgülerimizi sürekli olarak tek renkle örmüyoruz, gelelim renk değişimin nasıl yapılacağına;








Renk değiştirmek istediğimiz ilmekten bir önceki ilmeğe geldiğimizde eski rengimizle tığı batıp dolayıp çekiyoruz, tığın üzerinde hala eski renkten iki ilmek var. Tığa yeni ipi dolayıp bu iki ilmeği yeni rengimizle topluyoruz. İç tarafta iki ip göreceksiniz. Bu ipleri çok sıkmadan bağlıyoruz.